Volgen per email

donderdag 2 mei 2013

Auteur van Black Mamba in Nederland. Scholen kunnen zich aanmelden voor een bezoek


Bonaire/Aruba, 1 mei 2013

Geachte docent,

Hoe verleiden we jongeren om te lezen?
Steeds vaker gaat de discussie over hoe we jongeren kunnen verleiden om te gaan lezen. Om een Caribisch aandeel te leveren aan deze discussie vragen wij een moment van uw aandacht.
Lekker niets doen
Literatuur is niet cool. Literatuur staat voor de leerling vaak gelijk aan passiviteit. En daarom nodigen scholen schrijvers uit; om de letter wat meer te laten leven. Hoewel een interview, een klassendiscussie of recensies leuk zijn voor de schrijver, laat dit meestal geen blijvende indruk achter bij de leerling. De betrokkenheid betreft bovendien meestal een beperkt groepje. Een schrijversbezoek komt daarmee vaak neer op een lesuur dat ze even lekker niets hoeven te doen. Maar hoe moet het dan?
Het moet anders
Het moet anders, daarover is menig docent het al eens. Ook schrijfster Rosee Bentana vindt dat het anders kan. Ze woont al jaren op de Antillen en schreef Black Mamba speciaal voor leerlingen die niet van lezen houden, of die hun zin in lezen dreigen te verliezen doordat de overstap van jeugd- naar volwassenliteratuur te groot is. Op Bonaire, waar het verhaal zich afspeelt, en op Aruba is Black Mamba een hit. Zelfs leerlingen die niet van lezen houden zijn enthousiast. Zowel jongens als meisjes. En dat is bijzonder, want op de ABC-eilanden heerst namelijk geen leescultuur. Als docent Nederlands word je hier dagelijks mee geconfronteerd. En daarom wil de schrijfster tijdens haar bezoek actie zien. Van de leerlingen wel te verstaan.
Jonge Lijster
In schooljaar 2013-2014 is Black Mamba Jonge Lijster (Uitgeverij Noordhoff) en bezoekt Rosee Bentana een beperkt aantal scholen in Nederland. Om literatuur van haar 'saaie' imago af te helpen, wil ze met Operatie Black Mamba de rollen omdraaien. Als theoretische verwerking ten koste gaat van het leesplezier, waarom zou je de lezer dan niet eens laten spelen met vrije associaties, zonder dat dit letter voor letter verantwoord moet worden? De spotlight staat in Operatie Black Mamba niet op de schrijver, noch op de leerkracht, maar op de belevingswereld van de leerling. 
Wat is Operatie Black Mamba?
Naast het klassieke schrijversbezoek is Rosee Bentana onder de vlag Operatie Black Mamba op zoek naar scholen die het creatieve talent willen aanspreken van de leerling. Uitgangspunt van Operatie Black Mamba is de vrije associatie. Dit werken met vrije associaties biedt de mogelijkheid om aan te sluiten bij de leefwereld van de huidige leerling en toch de ontwikkeling van de literaire competentie te bevorderen.
Voordat de leerling aan zijn boek begint moet de opdracht helder zijn; de leerling moet zelf aan de slag. Geen boekverslag of toets, maar een ‘leesactie’. U kunt suggesties doen als: maak een booktrailer, poster, rap, dans, filmpje, game, schilderij, gerecht of hoorspel. Of laat ze iets heel anders bedenken, zoals het schrijven van een extra scene. Er kan klassikaal worden gewerkt, in tweetallen, groepjes, of individueel, maar ieder naar eigen kunnen.

Met zo’n opdracht in het achterhoofd gaan leerlingen lezen zoals literatuur bedoeld is, want Operatie Black Mamba laat hen letterlijk denken: wat kan ik met dit boek? Of hoe kan ik me identificeren met de personages in dit verhaal? En hoe breng ik dat wat mij raakt op een eigentijdse en vooral eigenwijze manier tot expressie? Operatie Black Mamba heeft een primair doel voor ogen: het stimuleren van liefde voor de letter door middel van positieve associatie. 

Schrijversbezoek
Indien u een bezoek van Rosee Bentana als een interessante mogelijkheid ziet om uw leerlingen ‘letterlijk’ uit te dagen, kunt u kiezen uit:
a) een klassiek schrijversbezoek (schrijfster vertelt - leest voor); 
b) Operatie Black Mamba (leerlingen in actie),  c) combinatie van a en b.
Ongeacht uw keuze, bedraagt een schrijversbezoek 265 euro, inclusief reis- en verblijfskosten, exclusief BTW. Een bezoek bestaat maximaal uit 3 x 45 minuten. 

Omdat dit schrijversbezoek uit Caribisch Nederland een tijdige voorbereiding vraagt, maken boekingen die vòòr 1 juni 2013 worden aangemeld kans op een gratis schrijversbezoek

Rosee Bentana boeken

Alle boekingen van Rosee Bentana worden verzorgd door Big Bang Express, bureau voor creatieve producties in woord en beeld. Stuur uw verzoek naarinfo@bigbangexpress.com en vermeld in het onderwerp ‘Schrijversbezoek RB + de naam en plaats van uw school’. 
Bijvoorbeeld: Schrijversbezoek RB, Bonaventura College, Leiden
In de mail zet u: 
- de naam en het adres van uw school en de naam; - het e-mail adres en het telefoonnummer van uw contactpersoon;- gewenste datum schrijversbezoek;- eventuele wensen en/of vragen ten aanzien van het schrijversbezoek. 
Wij nemen, op volgorde van binnenkomst, zo spoedig mogelijk contact op om uw wensen en onze mogelijkheden op elkaar af te stemmen.

Tot slot nodigen we u graag uit voor een virtuele kennismaking met Rosee Bentana op www.roseebentana.com. Hier onthult zij wie zij werkelijk is.

Hartelijke groet, 
namens Big Bang Express BV,
Richelle van den Dungen Gronovius Aruba 00297 747 1935 

--
Drs. R.P. van den Dungen Gronovius
www.roseebentana.com // www.bigbangexpress.com // www.vandendungengronovius.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.