Volgen per email

dinsdag 2 september 2014

                                      van 10 november 2014 t/m 8 mei 2015

Nieuwsbrief 1, jaargang 4, augustus 2014

Beste docent, mediathecaris of bibliothecaris,
De zomervakantie is helaas voorbij en schooljaar 2014-2015 start langzaam maar zeker op. Stichting Lezen wenst u en uw leerlingen een mooi jaar toe. U heeft zich aangemeld voor De Weddenschap en
dat is een goed begin. Het is alweer het vierde seizoen voor deze leescampagne voor vmbo en mbo.
We hopen op een groot aantal enthousiaste deelnemers. Het wordt het jaar van de leescoach. Voor sommige leerlingen in het (v)mbo is lezen geen vanzelfsprekendheid, dus een coachende volwassene
is geen overbodige luxe. Het is een open deur, maar betrokken docenten, mediathecarissen en bibliothecarissen maken het verschil. Lezen is te belangrijk om te laten zitten. En zoals bij zoveel dingen geldt ook voor lezen dat het begint bij plezier, interesse en motivatie.

Bekende Nederlanders als leescoach
De Weddenschap zet drie bekende Nederlanders in als boegbeeld en rolmodel. Zij dagen de leerlingen uit en doen uiteraard ook zelf mee aan de opdracht: lees drie boeken in zes maanden tijd.
Dit jaar is de campagne zo ingericht dat de BN’ers optreden als leescoach. Leerlingen kunnen op www.deweddenschap.nl kiezen voor de BN’er die hen het meest aanspreekt. Hij of zij moedigt de
leerling aan om door te zetten en die drie boeken te lezen. Hoe fijn ook dat de BN’ers meedoen, het blijft toch een beetje op afstand wat zij doen. Gelukkig hebben de leerlingen u ook nog als enthousiaste professional. Ook u treedt dus op als leescoach dit jaar.
De drie BN’ers van jaargang 4 van De Weddenschap zijn niet de minsten. Rapper Typhoon heeft momenteel groot succes met zijn laatste album ‘Lobi da Basi’ (Surinaams voor ‘liefde is alles’). Hij
heeft het druk met optredens en interviews en samen met zijn band is hij komend jaar de huisband
van DWDD. Actrice Toprak Yalçiner speelde tot voor de kort de rol van Nuran Baydar in GTST.
Binnenkort is ze te zien in de theatervoorstelling ‘De Kapsalon’. Voor haar GTST-tijd was Toprak korte tijd docent Engels op het IJburg College in Amsterdam. En last but not least hebben wij Klaas van Kruistum weten te strikken. Deze populaire radio- en tv-presentator (o.a. 3FM, Checkpoint) is bekend bij jongeren van diverse leeftijdsgroepen. In ons tijdschrift Lezen van september a.s. staat een
interview met hem.

Boeken
Voor De Weddenschap mogen leerlingen in principe alle boeken lezen, mits Nederlandstalig en passend bij hun leeftijd. Op de www.deweddenschap.nl wordt verwezen naar verschillende boekenzoeksites die leerlingen (maar ook u ) op weg kunnen helpen een keuze te maken. Het helpt natuurlijk als er ook daadwerkelijk boeken voorhanden zijn. Sommige leerlingen lezen graag de boeken van de BN’ers. Dit zijn de boeken die zij lezen:
Klaas:
Waarom zeggen we eh - Juliette Vasterman (Nieuw Amsterdam, 2012)
Password - Mirjam Mous (Van Holkema&Warendorf, 2012)
En dan nog iets - Paulien Cornelisse (Atlas Contact, 2012)
Toprak:
Het raadsel van alles wat leeft - Jan Paul Schutten (Gottmer, 2013)
Niets - Janne Teller (Clavis, 2010)
Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht - Mark Haddon (De Fontein, 2003)
Typhoon:
Driedelig paard - Ted van Lieshout (Leopold, 2011)
Dag vriend! - Stine Jensen (Lemniscaat, 2012)
Hotel De Grote L - Sjoerd Kuyper (Lemniscaat, 2014)

Materialen en website
Op dit moment wordt hard gewerkt aan de materialen en de website voor het nieuwe seizoen dat start op maandag 10 november. Wij zijn al jaren omringd door professionals die prachtige foto’s en filmpjes maken, de aantrekkelijke vormgeving bedenken en de website opnieuw inrichten en werkend maken. In de eerste week van november zal de complete website online gaan. Tot die tijd is hij ingericht als landingspagina voor belangstellende professionals zoals u. Eind september ontvangen de docenten en mediathecarissen onder u de inlogcode waarmee u tijdens de duur van De Weddenschap kunt volgen wat de leerlingen gelezen hebben. Iedereen die zich heeft geregistreerd ontvangt ook gratis een setje leerlingenbrochures en campagneposters. Vanaf 1 oktober kan er meer materiaal worden besteld. Daarvoor betaalt u slechts de verzendkosten. Hoe dat in zijn werk gaat, leest u in een volgende nieuwsbrief.

Op de www.deweddenschap.nl zult u ook materialen aantreffen die u kunt downloaden en printen. Het gaat om een contractposter (pdf op A3-formaat) waarop alle deelnemende leerlingen hun handtekening kunnen zetten, een scoreposter (pdf op A3) waarop leerlingen kunnen schrijven welk boek ze al gelezen hebben, en de brochures Meer lezen, beter in taal - vmbo en Leesbevordering en leesvaardigheid in het vmbo. Noodzaak en kansen voor uw achtergrondinformatie. Daarnaast bieden we u gratis leesbevorderingslessen aan passend bij de boeken van de BN’ers (met dit jaar poëzielessen bij de teksten van Typhoon). Voor het mbo hebben we tot slot een Weddenschap- draaiboek.

Prijzen
Zoals u ongetwijfeld weet maken leerlingen die drie boeken lezen kans op een prijs. De hoofdprijs is ook dit seizoen een iPad. Daarnaast geven we boekenpakketten, bioscoopkaartjes, verfilmde boeken op dvd en vrijkaartjes voor Drievliet weg. Tussentijds zijn er boeken te winnen door vragen over de BN’ers en hun boeken te beantwoorden.
Net als vorig jaar maken ook docenten, mediathecarissen en bibliothecarissen kans op een boekenbon. Wat moet u daarvoor doen? Lees drie jongerenboeken die geschikt zijn voor (v)mbo en
zet ze als tip op de besloten facebookgroep voor intermediairs Lezen in het vmbo, waar u berichten over lezen in het vmbo aantreft en met collega’s van gedachten kunt wisselen.
Dit was het voorlopig. Mocht u vragen of opmerkingen hebben over De Weddenschap, dan kunt u mailen naar lezenvoordeweddenschap@gmail.com.
Maak er een mooi leesjaar van!

Met vriendelijke groet,
Peter van Duijvenboden
Projectleider vmbo
Stichting Lezen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.